Терте какао
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Опис тертого какао
Як робиться терте какао
Какао боби перед перетворенням в порошок спочатку очищують, а після цього протягом короткого проміжку часу піддають інтенсивному впливу теплом. Внаслідок цього оболонка розм'якшується і починається остаточна обробка: потік повітря зриває шкірку з плодів і залишається голе ядро.
Його спочатку обсмажують, а потім охолоджують і тільки після цього какао починають шліфувати. Для шліфування використовується спеціальна суспензія, яка видаляє зайву рідину з структури плоду і залишає в ньому мінімальний вміст води.
Перша форма обробки бобів (нежирна) дає в результаті какао терте, яке набуває в ході всіх цих маніпуляцій знайомий гірко-печений смак шоколаду і коричневий відтінок темного спектру. Боби набувають гладку, глянцеву текстуру.
Повний цикл обробки какао складається не менш як з трьох стадій подрібнення і тільки тоді досягається необхідна структура і щільність. Обробка не надає вирішального впливу на якість какао тертого, оскільки цей показник в значній мірі залежить від якісних характеристик самих плодів.
Особливості продукту
У тертого какао багато корисних речовин і характеристики, наприклад, його харчової цінності, роблять продукт незамінним для багатьох сфер застосування.
У 100 грамах продукту міститься:
- до 14 гр. натурального білка;
- до 54 гр. корисних жирів;
- близько 18 гр. вуглеводів;
- і 16,5 гр. харчових волокон.
Калорійність складає 607 кілокалорій.
Також какао терте багата рідкісними вітамінами, які на 100 грамів розподілися наступним чином:
• РР – 1,9 мг;
• В1 (тіамін) – 0,09 мг;
• В2 (рибофлавін) – 0,15 мг;
• Е – 1,2 мг.
У 100 грамах тертого какао великий вміст мікроелементів, необхідних для повноцінного функціонування організму. Фосфор і залізо, калій і кальцій, магній і натрій, – лише невелика частина з великого списку, риску під яким можна підвести рідкісним меланіном і корисним кофеїном.
Унікальні властивості какао тертого
Фрукти, такі як цитрусові і частково яблука, завжди вважалися потужними джерелами, постачають організму речовини, здатні впоратися з самими важкими токсинами. Так було до тих пір, поки такі ж властивості, але ще більш потужні не були відкриті в какао тертому.
Відео про приготування какао тертого
Кофеїн, яким забезпечений продукт в надлишку, здатний розігнати метаболізм і значно прискорити процес обміну речовин, а використання порошку в кондитерських виробах допомагає поліпшити кровообіг, що автоматично знижує артеріальний тиск.
Для здоров'я шкіри незамінний меланін, який підтримує природний колір епідермісу і захищає від ультрафіолетового випромінювання. Напої з доданим до них какао тертим використовують спортсмени, оскільки це найкращий засіб для подолання м'язової втоми після виснажливих фізичних навантажень.
Різні сфери застосування
Важко уявити натуральний шоколад без базового інгредієнта, яким є какао. Крім справжнього шоколаду порошок використовується у виготовленні різних десертів, кондитерських виробів, морозива, напоїв і здобної продукції.
За законом, прийнятим у США, передбачається, що у складі чорного шоколаду не менше 35% від усього вмісту інгредієнтів повинно відводитися какао тертому і навіть молочний шоколад без 10% вмісту в його масі цього інгредієнта не проходить нормативний контроль.
Не менш широко застосовується продукт в якості сировини для випічки.
Приготування шоколаду з какао тертого
Рецепт справжнього шоколаду не складний, але вимагає точного дотримання технологічної схеми. Отже, щоб отримати плитку справжнього чорного шоколаду, використовується 70-100 грамів тертого какао, 50 гр. какао-масла і 100 грам цукрової пудри.
Якщо легка гірчинка не є кращою нотою в смаку в масу можна додавати різні інгредієнти: сироп, корицю, мускатний горіх, ваніль та інші сумісні складові.
Шоколад готується на водяній бані двох чистих і обов'язково сухих сотейниках. В одному розташовується масло какао, в яке можна додати ваніль посудину і залишити до повного розплавлення вмісту (2-5 хвилин). В іншій посудині міститься попередньо подрібнена маса тертого какао, в яку потрібно додати масло, що розтопилося.
Під час з'єднання двох мас додаються різні доповнення, і все перемішується до однорідного стану. Гарячу масу можна розлити по формах і залишити остигати при кімнатній температурі, після чого перемістити в холодильник ще на 1-1,5 години. Перед тим, як вирішити какао терте купити уважно вивчіть його характеристики, які можуть значно відрізнятися в залежності від країни походження і способу обробки.
Смачні рецепти
З тертого какао можна зробити багато смачних штучок і, звичайно ж, серед них головна – це класичний гарячий шоколад, який, якщо їм пригощали при французькому дворі, вважався ознакою прихильності монаршої персони і був своєрідним покаранням у середовищі бояр, коли Петро I ввів його в якості обов'язкового страви на сніданок.
Щоб зробити дві порції потрібно:
На 2 порції:
- 20 грам какао тертого,
- 20 грам какао масла,
- 50 грам цукру.
Всю масу потрібно повільно розплавити на водяній бані і додати в неї до 400 мл молока.
Також якщо купити терте какао в невеликій кількості його можна використовувати для приготування тертого пирога.
Крім какао знадобляться наступні інгредієнти:
- курячі яйця 3 штуки;
- цукор 200 гр.;
- масло вершкове 200 гр.;
- борошно 400 гр.;
- сир 600 гр.;
- 20 мл розпушувача, кориця і родзинки;
- не більше 3 столових ложок какао тертого.
У процесі приготування яйця збиваються з цукром, і в цю масу повільно додається попередньо розтоплене масло і борошно з розпушувачем. В окремому посуді потрібно розтопити терте какао і після того, як воно набуде кімнатну температуру, додати його в тісто.
Відео приготування шоколадних цукерок на меду
Тісто має бути тугим, оскільки його треба буде розділити на дві нерівні частини: одна третина на дві. Менша частина відправляється в морозильну камеру, а велика частина акуратно розкочується під приготовану форму, змазану олією.
На тісто вистилається шар змішаного з родзинками і цукром сиру. Тісто, що знаходилося в морозильній камері, потрібно перетерти на крупній тертці поверх шару сиру, так, щоб його повністю покрити. При 200 градусів духовці пиріг буде готовий через 30-40 хвилин.
Продовжуючи експерименти з какао тертим можна приготувати трюфелі. Для цього десерту знадобиться купити терте какао в кількості 230 грамів.
Інші інгредієнти це:
- середньої жирності вершки 120 мл;
- вершкове масло-30 гр.;
- 2 столові ложки алкоголю
- 40 мл лікеру;
- цукрова пудра 10 гр.;
- мелені горіхи дрібно 25 гр.;
- кокосова стружка 10 гр.
Приготувавши всі інгредієнти потрібно какао опустити в посудину, яка добре переносить нагрівання. В окремій ємності нагріти масло і вершки, доводячи масу до кипіння. Перелити в посуд з какао і перемішуючи домогтися отримання однорідної маси.
У масу додати лікер і накривши посудину кришкою залишити в холодильнику на кілька годин. Мелені горіхи і кокосову стружку висипати на тарілку і формуючи з застиглої трюфельною маси кульки, обвалювати їх.
Викласти кульки на пергаментний папір, вистелену на великому блюді і поставити його в холодильник до повного застигання трюфелів.
У домашніх умовах, якщо перед цим терте какао купити в потрібній кількості, можна приготувати шоколадні цукерки. Для цієї мети знадобиться:
- терте какао 50 гр.;
- какао-масло 20 гр.;
- цукрова пудра за смаком, але не більше 2 столових ложок.
Схема приготування повинна бути чіткою і виконуватися строго по пунктах:
- подрібнити какао терте і розтопити на водяній бані;
- додавати за бажанням: ванілін, родзинки, горіхи, згущене молоко;
- в какао додати розтоплене масло, не забуваючи про постійному помішуванні;
- додати цукрову пудру і ретельно перемішати;
- додати будь-які вибрані додаткові інгредієнти і розлити масу в підготовлені формочки;
- форми помістити в холодильник для застигання.
Умови правильного зберігання
Температура зберігання продукту повинна знаходитися в діапазоні від 5 до 22 градусів Цельсія. Вологість не повинна перевищувати 50% і сам продукт повинен бути зберігаємо в зоні, де є постійна циркуляції повітря.
На какао терте не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Купити какао терте ви можете в нашому інтернет-магазині. Для цього можна залишити заявку на сайті або зв'язатися з нами по телефону.
Відгуки:
Карина, Запоріжжя
Знайти цей продукт і какао терте купити таке, щоб при виготовленні напоїв не було осаду на поверхні нічого не плавало досить складно. Я виявила цей магазин і на свій страх і ризик купила у них продукт і з подивом, швидше радісним, зварила свій улюблений напій з какао тертого. Немає ніяких частинок, маса однорідна і на дні ніякого осаду.
Юлія, Бровари
Відразу скажу, щоб какао терте купити в Київ їхати не потрібно. Його можна замовити, що я і зробила і отримала класний продукт, який я на відміну від інших використовую тільки в харчових цілях. У мене виходять чудові шоколадні цукерки, в них я також використовую ще і масло какао. Також відмінно виходить глазур, і красиво виглядають прикрашені какао десерти.
Ольга, Полтава
Яке, все смачнее, коли є какао терте і ти вмієш його правильно використовувати. Я купувала какао в цьому магазині і мені сподобалось дуже. Й аромат, і смак і дуже калорійне (у світові). Хочу ще раз заказати цю річ, надіюсь, що вдруге не буде останнє.
Ірина, Хмельницький
Купити какао терте я вважаю це дуже корисний і багатофункціональний продукт. Я сама знаю суджу за деякими джерелами, що даний продукт використовується не тільки в харчовій сфері (чому я віддаю перевагу), але і в косметиці. Судячи за ціною – це один з найдешевших продуктів для краси.
Вероніка, Харків
Щоб терте какао купити, не обов'язково шукати його у звичайних магазинах, я все подібне купую в інтернеті, наприклад в цьому магазині «Нота Серця». Брала тут не тільки цей продукт, але і какао олію нерафіновану і кокосове масло. Всі ці продукти я використовую в основному в косметичних цілях і дуже добре знаю їх відмінні властивості.
Андрій, Черкаси
Терті какао боби – синонім какао тертого. І той і інший продукт отримують з подрібнених обсмажених какао-бобів або як її ще називають – крупки. Помел відбувається за допомогою початкового нагрівання, яке викликає плавлення какао-масла. Саме, завдяки цьому виходить консистенція напіврідка какао тертого. Чому так докладно пояснюю, щоб не плутатися, оскільки какао терте – це не що інше, як мелені какао боби.
Ганна, Ізмаїл
Купувати терте какао в Україні краще в інтернеті, набагато дешевше, ніж у звичайних магазинах. Перевірила це не раз, тому що роблю так вже кілька років і вони жодного разу мене не підвели. Ще важливо, що в цьому магазині перевірений і справжній виробник, а це дуже важливо для якості.
Олена, Київ
Я з Києва, багато місць, де можна придбати терте какао, але я віддаю перевагу в інтернет. Використовую какао терте не в кулінарних цілях, а в косметичних. Роблю маски для обличчя та волосся. Робиться це просто, шляхом звичайного змішування з різними маслами (зазвичай – кокосовим або какао). Масу розтоплюю та прохолодного після чого наношу на волосся або особа. Іноді залишається, і я роблю обгортання на живіт (допомагає від розтяжок). Відмінно зволожує шкіру і кінчики волосся.